Reparatie van een oude Invicta

Gepubliceerd op 7 maart 2020 om 13:30

Oude horloges zijn vaak fragiel vanwege de leeftijd en in veel gevallen ook vanwege de bouwconstructie. Zo ook met dit oude trench horloge die zo’n 100 jaar oud is. Dit horloge heeft een grondige schoonmaakbeurt nodig en heeft een raderwieltje met een aantal afgebroken tandjes. Dit horloge is naar een horlogemaker in België gestuurd, naar Brunod, die mogelijk nieuwe tandjes aan kan maken of misschien zelfs een nieuwe wiel.

Na inspectie kwam Brunod erachter dat hij niet volledig nieuwe wiel kan namaken, dus de oude moet hersteld worden. Dit proces komt ook met zijn risico’s, er bestaat een kans dat het origineel wiel verloren gaat.

Het moet ook van staal gemaakt worden om de kracht van het opwinden te kunnen overleven, maar silver solderen gaat niet om de “temper” van de wiel niet te beschadigen en het staal te zacht wordt.

Het lijkt erop dat ook andere tanden een beetje beschadigd zijn. Er moet naar de andere wiel die ermee werkt nog gekeken worden om te weten of, behalve de beschadigde tanden, de anderen tanden nog goed werken.

Om een stuk te vervangen moet die heel goed vastzitten, dus een goede vorm vinden om zeker te zijn dat het sterk zal blijven…

Maar zelfs met een nieuwe wiel zou dit horloge niet lopen, Brunod zag verschillende andere problemen die opgelost zouden moeten worden

Van de veerton met een klik probleem, en een schroef te groot die tegen de deksel krast. Tot de balans, die gelukkig niet gebroken is, maar die beweegt niet vrijelijk en de wijzers zijn zo beschadigt dat het gevaarlijk zou zijn die af te nemen.

Om dit horloge weer werkend te krijgen moet er naar de veren, click en schroeven gekeken worden.

De veerton schroef die tegen de deksel draait zorgt ervoor dat dit horloge onregelmatig loopt.

De reparaties zullen ervoor zorgen dat de originele delen mogelijk veranderen of bewerkt worden. Niet alles is nog uit elkaar gehaald, dus er kunnen nog meer problemen aan het licht komen.

Ook bestaat er de kans dat een wijzer afbreekt omdat deze zeer fragiel zijn.

Als eerste gaat dit horloge volledig uit elkaar, krijgt een grote schoonmaak en wordt er een inventaris gemaakt van al de problemen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.