Geschiedenis (4): chronosport inhouse uurwerk

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 09:30

Invicta werd in 1837 opgericht door Raphael Picard in La Chaux-de-Fonds. Zijn zonen waren aan het einde van de negentiende eeuw leidinggevend aan het bedrijf onder de naam Les Fils de R. Picard (de zonen van R. Picard). Het was een productie, die zijn eigen bewegingen maakte in Delémont en Le Locle, en aan het begin van de twintigste eeuw was een van de beroemdste kaliber van het bedrijf een minieme repeater, waaraan een chronograaf kon worden toegevoegd, genaamd Invicta.

Het schijnt dat andere bedrijven zoals Omega en Lemania gebruik maakte van dit kaliber. Uiteindelijk werd de naam van het kaliber vervolgens gebruikt voor het bedrijf zelf.

De Invicta Chronomontre werd gepatenteerd door Henri Jacot-Guyot, horlogemaker uit Neuchâtel, op 24 maart 1932.
Het is een rechthoekig horloge met een kroon en een enkele drukknop die in feite een hendel is.

Hoewel het horloge “Chronomontre” heette toen het in 1933 op de beurs van Basel werd gepresenteerd, was de naam op de wijzerplaat “Chrono-Sport”. Hier de 2 bekende versies:

Er zijn 2 tellers op de wijzerplaat: op 6 is het een 30 min teller en op 12 heeft de teller 2 functies. In een klein venster is er een schijf die draait wanneer de chronograaf start. Het is een teller van één minuut. Maar er is ook een hand die met de schijf werkt, maar niet met dezelfde snelheid: deze maakt een volledige draai (tegen de klok in) in 10 seconden en kan dus 1/5 seconde aangeven.
Het kaliber is een rechthoekige 8,5 / 12 lignes methet chronograafmechanisme onder de wijzerplaat.

Dit horloge is moeilijk te vinden.  Volgens Gisbert L. Brunner werden slechts 50 monsters gemaakt.  Het zou iets meer kunnen zijn omdat sommige monsters in de jaren 80 met reserveonderdelen zijn gemaakt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.