Peseux 7001 uurwerk

Gepubliceerd op 8 september 2019 om 14:26

Ooit lang geleden toen horloges nog niet aangedreven werden door quarts uurwerk, zonne-energie moesten horloges nog met de hand worden opgewonden!

Tegenwoordig zie je steeds minder horloges met handwinder uurwerk. Maar er zijn zat redenen om een horloge hiermee uit te voeren. Handwinder uurwerk is dunner en hierdoor kan een horloge beduidend dunner uitgevoerd worden. Daarnaast hebben handwinder uurwerken minder onderdelen en hierdoor kan er veel minder stuk gaan.

De ETA / Peseux 7001 is een handwinder uurwerk.  Met een eenvoudige constructie. Dit uurwerk vindt je in horloges van verschillende merken, van Blancpain, Glasshutte, Tissot tot Invicta. Bij sommige merken zie je zelfs dat ze een eigen gemodificeerde versie hebben gecreëerd zoals Omega met hun caliber 651 in de “De Ville” collectie. Zo zijn er ook andere merken die een eigen variant fabriceren zoals Junghans met hun J815 of Blancpain met de Caliber 64-1.

Peseux die dit uurwerk heeft bedacht ontleende zijn naam aan zijn geboortestad in het Zwitserse kanton Neuchâtel.  Opgericht in 1923 als een ébauche-maker door de lokale Charles Berner, was het bedrijf vooral bekend voor het produceren van handwinder uurwerken. Elf jaar na de oprichting, in 1933, bleek Berner meer dan 215.000 uurwerken per jaar te fabriceren.

Het ontwerp van de 7001 was begin jaren zeventig afgerond en vanaf het begin had het eigenlijk al de reputatie dat het een degelijk en betrouwbaar uurwerk is. Is dun met zijn 10,5 millimeter, 17 jewels, incabloc schoksysteem en 42 uur gangreserve.

Wanneer je het uurwerk van een horloge met een 7001 bekijkt dan valt het op hoe eenvoudig het eruitziet. Eenvoudig is in de meeste gevallen het beste.  Er zijn slechts drie bruggen - een voor het echappement, een voor de rijdende trein en de derde voor het drijfveer en opwindmechanisme.  Het uurwerk tikt met zijn 21.600 bph hoger dan de gemiddelde Zwitserse uurwerk die veelal 18.000 beats hebben.

Het basis model van de 7001 is niet bepaald mooi afgewerkt. Dan zien we ook bij bijvoorbeeld bij het uurwerk wat in de Invicta zit. Het heeft scherpe randen voor de bruggen, geen plating, geen strepen of andere afwerking.  Het is niet mooi, maar wel functioneel. Maar dit gezegd hebbende, het uurwerk kan vrij makkelijk gedecoreerd worden zoals de vele high end merken ook doen.

In de jaren 70 waren horloges eigenlijk meestal kleiner dan 38 millimeter. Alles daarboven werd gezien als oversized. Dit uurwerk is ontworpen met de gedachte dat horloges niet te groot moeten zijn. Het is daarom niet alleen een ideaal uurwerk omdat het dun is, maar ook omdat het een kleine omvang heeft. Met zijn 23,3 mm. Voor horloges uit die tijd was dit een uitkomst. Het geeft horlogemakers de mogelijkheid om zeer kleine en dunner horloges te produceren. Het enige nadeel is dat het minder geschikt is voor horloges groter dan 38mm.

Nomos is waarschijnlijk de bekendste die gebruik maakt van de 7001. Toen Roland Schwertner in 1991 weer nieuw leven in Nomos wilde inblazen moest hij de ontwikkelingskosten laag houden. Dit deed hij door een generieke uurwerk zoals de Peseux 7001 te gebruiken.

Pas in 1997 begon Nomos met het ontwikkelen van hun eigen uurwerk. In 2005 kwam Nomos met eigen eigen uurwerk die op het oog niet direct lijkt op de 7001. Maar ze delen een gezamenlijke ontwerp wijze.

Nomos nam de Bauhaus route met dit uurwerk, terwijl de Blancpain een andere weg op ging met dit uurwerk. Blancpain gaf dit uurwerk een make-over met een mooie afwerking, ook voegde ze complicaties toe aan dit uurwerk zoals dag, datum en ook een moonfase.

We zijn inmiddels alweer bijna 50 jaar verder. Heeft het nog een plek in de horlogerie van vandaag de dag? De eenvoud en de omvang zou weer terug kunnen komen wanneer dit weer in de mode zou komen. Momenteel zijn grote horloges met Tourbillons in de trek, maar de afgelopen jaren zien we in het ontwerp van veel merken dat horloges weer kleiner worden gemaakt. We zien steeds meer horloges met een afmeting van 38-40mm.  Maar zodra merken horloges willen produceren onder de 38millimeter dan zouden ze terug kunnen grijpen op dit elegante en robuuste uurwerk.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.