Wanneer je een horloge gaat kopen dan zal het je opvallen dat er heel wat keuze is betreft horlogeglazen die gebruikt worden.
In deze blog wil ik stilstaan bij de soorten en welke met name interessant is wanneer je een nieuw horloge koopt. Horlogeglazen bestaan in allerlei hardheden en materialen. In combinatie met alle vormen van glazen op zich een vak apart.
Hier volgt de meest voorkomende informatie over horlogeglas.
Kunstof/plexiglas
In de Eerste Wereldoorlog werd dit zogenaamde onbreekbare glas ontwikkeld. Gemaakt van celluloid had het zo zijn bezwaren: het was grijzig van kleur, krasgevoelig en vervormde heel snel in warmte. Om het te plaatsen werd het met een pers in gewelfde vorm gebracht en onder spanning in de sponning geplaatst, zoals nu ook nog gebeurt. Vanwege de nadelen van dit glas is men dit verder gaan ontwikkelen.
Een volgende ontwikkeling was in 1934 het acrylglas (merknaam:Plexiglas), dat in de fabriek al voorgevormd werd. Voordelen waren een betere pasvorm, helder als glas en relatief harder dan celluloid. Door de grotere elasticiteit is het gemakkelijk te vervormen en te plaatsen. Een nadeel is de waterdichtheid van horloges. Een ander nadeel is vervorming onder invloed van temperatuurwisseling: als het kunststof glas meer uitzet dan het omringende metaal van de kast kan het barsten. Omgekeerd kan onevenredige krimp de waterdichtheid aantasten. Dit probleem werd opgelost door het aanbrengen van een metalen spanring in de binnenrand van het kunststof glas, hetgeen een betere afdichting tegen stof en water verzekert. Plexiglas is zacht materiaal en daarom zeer gevoelig voor krassen. Het voordeel is wel dat je krasjes makkelijk eruit kunt polijsten en het vervangen van plexiglas is door een horlogemaker makkelijk te doen en goedkoop. Ook is geeft dit glas de wijzerplaat een warmere authentieke gloed. Plexiglas wordt eigenlijk niet veel meer toegepast. Je komt ze veelal tegen bij vintage horloges, zoals oude vintage Invicta's die dit eigenlijk allemaal gebruiken. Maar er bestaan uitzonderingen:
Een goed voorbeeld is het eerste horloge “op de maan”: de Omega Speedmaster. Deze is nog steeds voorzien van een kunststof glas. De reden? Anders zou het op de maan in kleine gevaarlijke stukjes breken…! Kunststofglas breekt niet zo snel, en als het toch breekt, dan niet in kleine stukjes zoals saffierglas en mineraalglas.
Mineraalglas
De volgende is mineraalglas, dat ongeveer zeven keer harder is dan kunststof glas en wordt gebruikt bij de meeste horloges. Mineraalglas is gemaakt van glaskristallen die zijn verwarmd of chemisch behandeld, waardoor ze harder worden, om zo kras bestendiger te worden.Dit glas is niet het meest krasbestendige op de markt, maar je moet goed je best doen om dit te laten barsten of verbrijzelen. Ondanks dat er niet veel verschil is tussen mineraal en saffierglas, is deze laatste in de aanschaf prijziger. Wanneer je horloge vervangen moet worden dan is dit in de meeste gevallen niet duur. Dit is ook de reden waarom veel merken ervoor kiezen om dit te gebruiken voor hun horloges.
Soms probeert men dit glas nog harder te maken door een coating, hierdoor is het glas meer krasbestendig.
Saffierglas
Saffierglas is drie keer zo hard dan mineraalglas en staat daarmee net iets onder diamant. Saffierglas wordt veel gebruikt in horloges uit het topsegment en het is dan ook logisch dat dit het duurste glas op de markt is. Saffierglas is krasbestendig en kan tegen een stootje. Eigenlijk is het zo dat je alleen met andere harde materialen zoals diamant of andere harde gesteenten echt krassen hierop kunt maken. Bij saffierglas kun je snel denken dat het gaat om natuurlijke saffierkristallen, dit kan misleidend zijn. Bij horloges gebruiken ze een synthetische stof met dezelfde eigenschappen. Saffierglas is helder en heel reflectief, daarom dat soms een anti-reflectieve coating gebruikt wordt. Je moet wel rekening houden wanneer deze coating gebruikt word aan de buitenkant van het glas dat deze niet zo hard is als het glas zelf en daarom kan beschadigen.
Hoewel saffierglas goede bescherming biedt tegen krassen kan deze wel sneller breken dan mineraalglas. Het vervangen kost meer dan een nieuw mineraalglas.
Flamefusion
Invicta heeft een combinatie gevonden die de krasbestendigheid van saffier en impactweerstand van mineraalglas combineert en past deze al jaren toe in een groot deel van haar collecties. Maar wat is het eigenlijk? Flame Fusion Crystal komt tot stand na een proces waarbij onder hoge druk en temperatuur synthetisch kristal geproduceerd wordt. Dit synthetische saffier die ontwikkeld wordt met behulp van zuurstof en waterstof door verschillende mineralen te smelten. Het eindresultaat is een synthetische saffier die qua taaiheid en duurzaamheid tegen lagere kosten overeenkomt met echte saffier. Het glas is slagbestendig door de mineraalglas die de basis vormt en krasbestendig door de saffier. Naast dit Flame Fusion proces voegt Invicta in sommige van haar modellen ook andere trucs uit met het glas van sommige horloges. Deze worden voorzien van glas die mee kleurt afhankelijk van de lichtinval wat natuurlijk een prachtig effect heeft.
Hoe mooi deze ontwikkelingen ook zijn, je moet altijd met één ding rekening houden:
“Hoe hard een glas ook is, glas kan altijd breken … !”
Reactie plaatsen
Reacties