Geschiedenis (3) vlak na de quartz crisis

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 om 17:44

In de voorgaande blogs heb ik een korte samenvatting gegeven over de geschiedenis van Invicta voor de Quartz crisis. Wanneer ik mensen spreek, youtubers, influencers die menen experts in de horlogerie te zijn dan valt het mij op dat zij het één en ander weten over de gevestigde merken. Maar niet veel over de kleine “Zwitserse” merken die in de loop van de geschiedenis veelal verdwenen zijn.

Wanneer er dan gesproken wordt over Invicta dan gaat het veelal over de afmeting en ontwerpen van recente horloges. Het is weliswaar zo dat Invicta momenteel veel horloges in haar collectie heeft die 45 milimeter zijn of groter. Toen Invicta door Amerikanen werd overgenomen is het niet zo dat Invicta direct de huidige trend betreft grote horloges in gang zette. Invicta is altijd een merk geweest die de mode volgt. Zo zijn hun vintage horloges veelal tussen de 33-36mm wat toentertijd de norm was. Door de jaren heen zien we dat dit aan het veranderen is. Vandaag is 40mm of daarboven een normaal formaat. Voor mode merken mag het zelfs groter. Zo kom je bij dit soort merken makkelijk horloges tegen van 43 millimeter of groter.

Nu terug naar de Quartz crisis. Zoals gezegd was Invicta overgenomen door Amerikanen. Invicta ging direct experimenteren met Zwitserse quarts uurwerken.

Wanneer je een Invicta hebt uit die tijdsperiode (jaren 90) dan valt het op dat dit veelal quarts horloges zijn. Een trend die je nog steeds in hun huidige lijn terugziet komen. Uiteraard is het niet zo dat Invicta helemaal stopte met mechanische uurwerken. Want er zijn zat mechanische horloges te vinden uit dit tijdperk. Zoals deze chrono met daarin een Valjoux 7750.

Veel oude Vintage Invicta’s zijn dresswatches en soms ook in edelmetalen zoals goud. Ook dit soort modellen bleven gewoon gemaakt worden en ook in het goud, maar dan wel met een quarts uurwerk.

Deze jaren kunnen beschouwd worden als een transitie periode. Invicta die overging van een tijdperk van veelal nette horloges met mechanische uurwerken, naar een periode van uitgesproken trendy sport horloges. Wanneer je goed kijkt dan zou je al wat kenmerken hiervan kunnen zien. Wijzerplaten zijn veel vaker gedecoreerd. Je komt vaker die bekende hoekige kasten tegen met scherpe lijnen. Invicta ging meer experimenteren met de vormen van de kasten. Het moest een sportieve, frisse uitstraling krijgen.

Ook betreft afmeting zie je dat ze stukke groter zijn dan hun mechanische voorgangers. Voor heren kun je veel horloges vinden die tussen de 36 en 43 millimeter zijn.

Als laatste. Hoe weet je dat je een Invicta hebt die uit deze tijd komt? Dat is doorgaans vrij makkelijk. Invicta maakte gebruik van een bepaald logo wat vrijwel op iedere horloge voorkwam.

Dit logo kom je bijna niet tegen op oudere modellen, en vrijwel niet tegen op de nieuwe. Wanneer je dus een Invicta hebt met dit logo dan kun je vrijwel zeker zijn dat je horloge uit de jaren 90 tot aan de eeuw wisseling komt.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.