Geschiedenis (2) Invicta voor quartz crisis

Gepubliceerd op 11 juli 2019 om 08:00

In mijn vorige blog schreef ik dat ik een aantal documenten over de geschiedenis van Invicta toegestuurd heb gekregen van musee de l'horlogerie. Deze documenten gaan over verschillende zaken, zoals de ontstaan geschiedenis, inhoudelijk over verschillende lijnen die Invicta door de geschiedenis had, maar ook over veilingen van antieke stukken.

Ik begin bij het begin. Invicta is opgericht door Raphael Picard in 1837, in het plaatsje  La chaux-de-Fonds.  Dit plaatsje staat al heel lang bekend om de horlogerie. Met name voor de kwartscrisis was dit een hele belangrijke plek voor verschillende bekende merken. Invicta is een Latijn woord wat onoverwinnelijk betekent en is opgericht door Picard met het idee om Zwitserse horloges tegen een redelijke prijs te verkopen.  Invicta horloges stond de afgelopen twee eeuwen bekend om zijn degelijkheid en kwaliteit tegen een zacht prijsje.

Dit is te zien aan de uurwerken.  Invicta maakte gebruik van degelijke uurwerken van Landeron, Adolf Schild, FHF, ETA en andere uurwerken van bekende uurwerk fabrikanten. Naast de degelijkheid van uurwerk waren de horloges zelf ook degelijk en goed afgewerkt en dan heb ik het nog niet over gebruik van materiaal. Invicta produceerde niet alleen in het lage klasse segment, maar maakte gebruik van verschillende soorten materiaal. Staal, verchroomde messing, maar ook 18 karaat massief gouden horloges. Er valt hier nog veel meer over te schrijven met name wanneer we de zakhorloges ook behandelen, maar dat komt een andere keer.

Oorspronkelijk liet Invicta alleen haar naam bedrukken op de horloges. Maar omdat men ook met andere collecties ging experimenteren moest er een onderscheiding komen tussen de collecties. Het eerste logo wat wij veelal tegenkomen is het bekende IV logo zoals op de afbeelding hierboven. Dit logo kom je niet op de oudste polshorloges tegen, het werd gebruik vanaf ongeveer de jaren 50, maar is als logo in 1911 geregistreerd. Een andere keer zal ik verder ingaan op de logo's die gebruikt zijn in zowel de vintage als moderne modellen.

Zoals jullie al merken komt er best wat kijken wanneer het gaat om de historie van Invicta. Het gebruik van verschillende uurwerken, waar er op verschillende manieren nog een onderscheid gemaakt kan worden. Namelijk zakhorloges (waarvan sommige inhouse zijn) of polshorloges (moderne of vintage). Het materiaal wat gebruikt is en hoe dit is afgewerkt. Logo's die gebruikt zijn en natuurlijk ook de verschillende collecties. Maar deze dingen (en vele andere) zullen op een ander moment moeten worden besproken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.